Total Pageviews

Rezeki

Thursday, 13 December 2012

Ku ingatkan senggugut..

Hi..salam..lama rasenye xmenjengah blog ni..harini 13.12.2012...Hari ke 10 selepas menjalankan pembedahan "LAPAROSCOPY" akibat mengandung luar rahim...
Ape tu "Laparoscopy"?mase doktor cakap yg terngiang dalam kepala aku..tebok lubang kat perut...Tapi memang sesuai pon name diberi...2 hari aku LAPAR tau..cume drip je dlm badan...sebab xkentut punye pasal...korang semue,hargailah kentut ok..nikmat badan...
Bermula dengan datang bulan..tapi lewat sket..xkesah sangat sebab datang bulan maknenye xpregnen..Hari ke-3,sakit mak aih...belah kiri sampai xleh bangun..baring meringkuk jek..bile bangun je cam nak pitam..
Tak boleh jadik nih,kalo lagi terok sian Zahra.Ajak husband g klinik.Aku ajak g klinik biase je,tapi die insist pegi sakit puan.Nasib baik ahad tuh,klinik sakit puan dekat ngn umah bukak.
Bile cakap kat doktor sakit cmni,camni,doktor nak scan.Aku ok je lah..Skali nampak ade ketol darah..dah cuak dah..Pastu doktor kate nak scan masuk dalam rahim nak makesure,yang ketol darah tu cam PREGNEN LUAR RAHIM..Dengar jek pregnen,terkejut...memang terkejut.Rezki,alhamdullilah tapi xde rezki..xdapat diselamatkan.tapi darah yg kuar tuh?Belom sempat nak google..kepala masih lagi pening...
Apa-apa pon,alhamdullilah semua berjaya,dan aku sihat...bekas tebukan kering dengan elok,xde nanah or berair...Terima kasih SNE Kapsul...
Anak dah bangun..chow dulu..

ok bagi sape yang ade membuat pembedahan,atau luka-luka bersalin.elok amalkan SNE Kapsul..In shaa Allah mujarab..Bulan ni saya promo..Beli Produk SNE dapat FREEGIFT 5 sachet Excel Tea...



Sehat di dalam..cantek di luar..sesuai untuk puan-puan yang sembelit ketika pantang...

Sunday, 25 November 2012

Gaya Turban..dari model cilik

Gaya turban yang menjadi ikutan atau trend..Antara artis yang menggayakan pemakaian turban ialah:

Dato' Siti Nurhaliza
Noreen Aziz

Yuna

Sampai anak aku pon skarang berminat dengan gaya ni..Sebut je tudung,semua bende sarong kat kepale


Model cilik Hana Zahra

Bile besor,idok ler mama bagi kamu pakai camni..Leher tu aurat!
Berkejar mama satu rumah..pantang jumpe bende-bende yang boleh letak kepale,inila jadiknye...

Kalo bukak baju ngn seluar, lagila..Berkejar satu rumah..lagi2 bile tukar diaper..lagila xpakai suar..Tapi Zahra minat betol kalo pakai tudong..Sebot je comel..hrmmm...keliling rumah lah berlari gelak-gelak suke...Dah besar dah anak mama..Skang dah umor 1tahun 2bulan..

Dah pandai tunjuk perasaan bile xdpt mende yg die nak..Pukul-pukul mama..nak gelak pon ade rase..tapi tahan je gelak xnak tunjuk depan Zahra..Pengalaman pertama kot bile dapat rase anak sendiri mengamok...
Cara saya,cium dahi, explain dan attract die dengan bende lain yang die minat...
Skang paling suke lagu HEAD n SHOULDERS...joget2 sambil pegang bahu...Nyanyi je lagu ni,automatik ape yg ade kat tgn jatuh then letak tangan kat bahu..Nasib baik bile tanye shoulders mane,head mane..Zahra tahu.Alhamdullilah


P/S: Papa pon nyanyi sekali sampai semmmpuuttt..hahahah...

Saturday, 24 November 2012

Jawapan pada masalah jerawat yang teruk

Masalah jerawat yang terok?

Malu pada orang sekeliling sehingga diri sendiri tengok pon cam gelisss???

Dah cube macam-macam?

Jangan berputus asa..setiap penyakit ade penawar!

Nak tengok hasil Adira AF7?Tapi die xdela masalah jerawat.Yang pasti GLOWING!!!

scroll bawah lagi...
.
.
.
.
errr..jeles..Eno baru consume 3weeks...sabar

* Ini adalah hasil penggunaan ke 3-3 produk selama hampir setahunnn!!!

Email saya untuk harga yang istimewa bagi mereka yang betol2 bermasalah..
Lelaki juga boleh menggunakan produk ini.
Ia selamat,halal,tidak merosakkan buah pinggang dan tiada kesan sampingan kerana diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi.


xOxO
cik Puan Eno


Tuesday, 20 November 2012

DONATE TO SUPPORT GAZA..TOLONG SEBARKAN

Apabila Gaza menjerit + menangis, di mana anda semua?
When the Gazans are crying for help, where were we?..


TOLONG SEBARKAN!!!
SPREAD THE NEWS!!!

Monday, 19 November 2012

PROMOSI HUJUNG BULAN BEUTSKIN ESSENCE!

Hai semua,
Sempena cuti skolah dan lagi 2minggu lagi berakhirnye bulan Nov,promosi Beutskin Essence bermula!

Buetskin Essence
Hanya RM230/box (For new Member)
AND
.
.
.
Diseluruh Malaysia!
Dapatkan sekarang.Promotion ends 30 November 2012!


Salam Sayang,
Cik Puan Eno
016-2204364 / widdeck_im@yahoo.com


Wednesday, 14 November 2012

Senarai Perlu Masuk Dalam Persiapan Hari Berbahagia

KHAS UNTUK BAKAL-BAKAL PENGANTIN.
Pada bakal-bakal pengantin yang sedang membuat persiapan diri yang ingin kelihatan cantek,sihat dan berseri apa kata cube produk keluaran SNE Marketing.Tolong baca dan fahami fungsi setiap produk yg dipaparkan di blog ini,mengapa anda perlu mengambil produk ini!

(1) BEUTSKIN ESSENCE
Beutskin Essence
Menjadikan warna kulit SEKATA dan MEMUTIHKAN pigmentasi
MENCANTIKKAN kulit
MENYINGKIRKAN toksin
MENGGALAKKAN pertumbuhan sel-sel baru dalam badan
MENGEMBALIKAN kelembutan & keanjalan kulit serta tubuh



(2) EXCEL TEA
Excel Tea
Penting: MENYINGKIRKAN toksin & radikal bebas dalam badan
MEMBERSIHKAN usus & hati
MELAWASKAN pembuangan air besar & MERAWAT masalah buasir
MENURUNKA paras kolestrol & membersihkan darah
MEMBANTU proses penurunan & pelangsingan badan
MELAMBATKAN proses penuaan & anti-oksidan



(3) SNE KAPSUL (IBU SEGALA UBAT)
SNE Kapsul - Ibu segala ubat
MENYEIMBANGKAN hormon & MASALAH WANITA
MENYINGKIRKAN toksin & radikal bebas dalam badan
MEMBERSIHKAN darah & membantu proses detoksifikasi
MEMBAIKPULIH dan menyuburkan sel-sel badan

So,sempena cuti sekolah bermula,mungkin ade bakal-bakal pengantin tengah membuat persiapan mungkin hujung tahun 2012 atau tahun 2013,saya adakan promosi belian secara loose.Bukan belian kotak ye...Yela,banyak duit nak pakai kan,tapi nak cube produk SNE xde bajet...Kalau ikut harga sebenar untuk ke3-3 produk,harga mencecah sampai RM550(BE RM240+SNE RM220+EXCEL TEA RM90).
Dengan Set Trial ni hanya RM210 sahaja yang perlu dibayar!
Set percubaan ini hanya untuk anda yang ingin merasai pengalaman seperti artis-artis diluar sane dan para pengguna yang mengambil produk ini yang telah berjaya merasai perbezaan dengan  kulit yang mereka idamkan.Jimatkan??!!So ape tunggu lagi..(bukan bakal pengantin pon boleh..hahaha)



SPECIAL UNTUK ANDA!.PAKEJ KHAS DITAWARKAN..
SET TRIAL UNTUK KE3-3 PRODUK.
20 biji x Beutskin Essence
20 biji x SNE Kapsul
10 Sachet x Excel Tea
HANYA RM210
* RM5 Untuk Pos Laju

ATAU

1box X Beutskin Essence
1box X  SNE Kapsul
1box X Excel Tea

HANYA RM475!!!
 (Auto reg member SNE)
* RM5 SABAH / SARAWAK


Hubungi saya di no.016-2204364 @ email: widdeck_im@yahoo.com


xOxO,
Yang ikhlas
Cik Puan Eno
016-2204364

Friday, 9 November 2012

HATI-HATI ORANG SABAH SARAWAK!

Saya hanya ingin sampaikan maklumat yang dikirim oleh kawan saya melalui FB..Sila rujuk dlm gambar

Surat bertarikh 1 November 2012
Sila sebarkan ya!

Kantoi

Aku baru jek post petang tadi,pasal laki aku eager nak tahu pasal blog aku. Tup tup die balik keje,siap2 nak gi main badminton, aku turun je bawah tengok die tengah godek aku nye laptop..Aku gi dekat,die wat slumber jek,nampak die taip google search ...enotots...aaarrggghh...
Cesss..die tahu..ape lagi berlaku la mini sumo..ofkos la aku xleh lawan,laki aku berat n beso dari aku 2x gande kot..tapi aku berjaye cekik die hingga menyebabkan anak kami terkejut dari tido..
Boleh plak perli aku..sebut,kelip-kelip malam..ni yang aku nyampah ni..sebab tu xnak cite..die suke perli..
bile nak gi je main badminton, boleh plak...bye2 kelip2 malam...rama-rama jantan nak gi main badminton...ntah ape2 ntah...kelip2 ade kene mengene ngn rame2 ke?
Skang die dh naik kat atas ngn Zahra..aku kat bawah tgh wat entri baru..hahaha dh dgr die menjerit..penat katekan main badminton..Misi untuk menjaga badan..tapi balik je main badminton melantak roti 2 keping, hotdog aku xkire brape batang dengan bakedbean..aku xmasak pon..die wat sendiri..hahaha kejam kan pa isteri papa..
Sebelom sign off,eno nak bagitahu papa yang eno dah bukak FB...Cubelah cari...kite main hide and seek ok???
Untuk korang semue, sini sape yang nak cube Beutskin Essence, tapi masih ragu2 or tak cukop bajet, aku jual loose.:

Loose Pack (Beutskin Essence)
10 biji x RM 50
20 biji x RM 90 
30 biji x RM 130
FREE POSTAGE DI SELURUH MALAYSIA!

Thursday, 8 November 2012

Entry panjang untuk Suami

Semalam husband terkejut bila aku bagitahu adik aku yang aku ade blog.Iyela kate nak niage kene ar ade blog..Tp Facebook xde boleyyy??!!..(ade jugak kat dunie ni org xde FB).Ok sambung balik cite pasal blog.Adik aku tnye camne aku jual,cmne aku promote Beutskin Essence. Aku bagitahu la aku ade blog.Time tu husband ade.Membulat mate die bile dengar aku kate aku ade blog.Pastu sebok tanye ape aku taip dlm blog.Aku sengih jek..xpuas hati bile xde respond dari aku terus cakap,yang die dah tahu lame dah aku ade blog.Tapi saje buat2 xtahu nak tengok aku share xngan die..aku sengih je tapi dalam hati menggelabah dah.Tapi aku tetap kool..Pastu aku tanye,kalo dah tahu ce teke ape yang aku taip dalam blog..Die jawab ade la mane boleh bagitahu sebab aku xbagi tahu die..Geram rase...Pastu aku diam..Tuptup die sebut "Ayang ade buat kesilapan yang besar kat dalam blog tu.As a wife and as a mother to Zahra u should know"..Ternganga jap.Ape orang tue ni mrepek.Tapi cam bese kool babeh..koooool.Pastu aku gelak2 besar sbb aku memang terkenal ngan gelak besar..Aku suh bagi hint ape kesilapan yang amat besar yang aku buat dlm blog.Die kate check la ape die.
Skang ni aku check ape yang aku dah buat salah dlm entri aku?rupenye birthday date anak aku..cammane boleh salah.Rupenye 27hb Sept bukan 29hb Sept..hahaha..aku dah edit...malunye..tp bia betol laki aku th...Berpikir jugaklah cmne nak buat suami aku tahu xpsl address blog aku..last2 aku uji die...aku bagitahu aku ade tulis entri pasal die..sengih lebo,"btol ke yang?""haah..psal papa ade kt blog"aku jawab...nampak sangat menipu xtahu pon blog aku...hahaha..tapi ape2 pon klo die dapat tahu,nak buat cammanekan..Die suami aku..Sebenarnye aku malu.Mase nak mintak duit nak buat niage pon malu nak bgth reason.Sib baik bagi..hehehe..Kalau ayang ade baca blog Eno,Eno ade ucapan untuk ayang:-

1) Bahagia sangat2 bile bersama papa.Sejak mule dating 10tahun yang lps sampai kite kawen.Semoga sampai akhir hayat....Amin.
2) Terime kasey sebab bersabo ngan mama..
3) Kalo papa nak tahu salah satu sebab mama trime papa as "Boypren"(maklum laki aku xensem-hahaha) sebabnye mase kite dating zaman kolej dulu,time baru nak kenal2,papa sanggup tadah tangan papa mase mama termuntahkan air teh tarik mase kat kedai.Terkejut bile papa tadah gune tangan eee geli..klu tanye papa kompem xingat..
4) Mase kite bercouple dlu,papa sanggup susah payah g terengganu semate2 hntr laptop sebab mama xdapat siapkan report time praktikal dlu...time tu PC kong kt umh..padahal kat umah aku ade jek CC..10min jalan dah sampai.Bukan aku dok cerok kampung ulu sane..Dah papa offer,mama ambk jela...aku memang suke uji orang laki ..hahaha..

5) Terima kaseh jugak sebab dah ambk alih tugas membasuh kain dan sidai kain.Dah 2tahun kan yang???Sampai mama xkuar rumah..
credit to google

6) Terime kasih jugak sebab xizinkan mama buang sampah..sebab memang mama malas nak buang sampah pon.hahaha

7) Terime kasey sebab sanggup tunggu berejam-jam mama shopping baju.

sian Zahra tunggu mama shopping ye
8) Terima kasih memahami mama,walaupon papa sendiri penat,papa jaga Zahra sebab papa tahu mama pon penat kat umah walaupon jadi suri rumah tangga..Papa bagi mama ruang untuk rehatkan diri..sape kate stay at home mother,xpenat..hargailah ibu anda!

9) Terima kaseh xterhingga sebab menjadi suami yang amat romantik dan penyayang dan memahami dan penyayang..dan yang paling penting bermurah hati!..

10) Dan terime kasih jugak hadiah untuk anniversary kite yg ke-2. OMG!!!

.
.
.



P/S: Papa tahu tak,yang mama baru sedar,semue koleksi handbag mama,papa yang belikan,mase keje ke,xkeje ke,sebelom kawen,dah kawen..Same ngn handphone..sampai skang xpernah beli...Tapi pelik nape duit gaji mama dulu xpenah cukop?!

Wednesday, 7 November 2012

UPDATE BEUTSKIN ESSENCE - READY STOK!!!

Salam semua,
Beutskin Essence adalah Super hot selling produk!!!Alhamdullilah syukur pada Allah.Pada yang order dengan saya terima kasih diucapkan.Bagi yang anda repeat order, ada tawaran istimewa ye! Sape yang nak order BE,boleh order ngn saye. Hubungi/SMS 016-2204364 @ email widdeck_im@yahoo.com

Stock still available tapi harga promosi dah tamat.Skarang harga normal RM 240/box.Free postage untuk bukan ahli sahaja.



Love u ollss,
CIk Puan Eno
016-2204364

Tuesday, 6 November 2012

Kejadian Semalam - Sunway Pyramid

Semalam gi jenjalan merangkap shopping kat Pyramid.Dekat ngan umah.Kuar ari isnin senang,sebab xyah nak berebut parking.Lagipon aku madam kat umah.Bile2 boleh p shopping. Kuar dalam kol 12tghari, sampai je sane perut berbunyik.Malas pikir panjang nak makan kat mane,masuk jek kat Ayam Penyet..Sebelah meje kiteorang ade 1 famili (3pompuan 1 laki) ngan sorang anak kecik,laki rase dlm 2tahun kot,sebab dah boleh cakap compare ngan anak aku yg hanye berbahase baby.
Punyelah bising Zahra nak makan sebab nmpk makanan atas meje "nyak,nyak=nak" then aku tadahla tgn bace doa mkn.So otomatik anak aku pon tadah tgn.Akak sebelah jeling tengok tapi aku wat bodo jek.Kagum kot..hahaha
Dek kerane mulot anak aku yang bising bile dapat makan,budak laki kecik tadi berdiri atas kerusi (die xdok dlm baby chair) tegor anak aku..Aku ngn laki aku senyum bgth Zahra,abg (budak tadi) say hi to u..makcik budak tu (aku rs makcik die kot ngn badan gedempol n pakai cm bdk pengk*^d) senyum pastu ajar budak kecik tu jugak kt hai & hello..bapak budak tuh (aku rslah sebab die sorg je laki and umo dlm 30an)xhirau pon ngn anak die yg cakap2..yang 2 org pompuan lagi tu pon xpandang,makan je,makcik die sorang je dok layan.
Famili tu abis makan jek,budak tu dtg kat anak aku..anak aku sentuh pipi,mate mulot..sian ank aku,manetaknye,dunie die kat umah.Yang slalu tengok aku,papa die ngan ayachik aka pakcik die jek.Makcik die dh gelak-gelak kate awek..siap tanye anak aku umo brape..tp ahli famili die yang lain pusing pon idak senyum pon tak..sebab aku pandang2 kt dieorg takut2 nak sembang2 ke senyum ke..Aku nak beramah alam flora sket..
Bile dieorg nak kuar ank dieorg datang skali lg kat anak aku,pastu laki aku suh anak aku salam kat abg,abg nak balik dah...anak aku hulor tangan,tp bdk tuh malu kot,buat ala2 nak tembak..budak laki kecik beselah kan???
Yang melayan,yang mengajo budak kecik td tu, makcik die jek suh salam.Suh bye-bye..anak aku sebut tatatata xabis2..mak bapak die nonong je jalan,pusing pon idak,senyum pon idak...hmmm....miskin sgt ke kiteorg ni smpi xnak pandang?
Aku ckp kat laki aku,famili tuh sombong..laki aku anggok jek sambil makan.xpusing kanan kiri dah..ish ish ish..laki kalo  makan cm takot org curik jek makanan die..
Kat sini,aku nak tepek doa menghindarkan sombong untuk amalan kite semue.So jangan sombong2 ek.

credit to queenofbutterfly.blogspot.com

Nanti bile dah pakai Beutskin Essence,dah jadik canteks jangan sombong tau!..
Sape nak order contact saye ok!

Love u ollss
Cik Puan Eno
016-2204364

Monday, 5 November 2012

Wordless Pepagi Bute...


Sunday, 4 November 2012

RAHSIA KESIHATAN KULIT DENGAN BEUTSKIN ESSENCE


Assalammualaikum wbt.

Bagi sape2 yang xtahu xpernah nak ambik tahu cam aku ni, rahsia Adira yang cantik mulus berseri adalah Beutskin Essence.Hasil google lan (gambar dibawah) inilah rupe Adira yang terbaru.Saya ni takde MUKA BUKU, jadi segala info google la makanan ku.Terserempak dengan produk ni pon sebab mencari ubat untuk mak. Mak ade darah tinggi so sesuai dengan SNE Capsule.Nanti saya crite dalam next entry.Patutla bile tengok MELODI kenape kulit Adira cantik gilerss..bersih gilers..dengki jap..Sebab sebelum ni ade tengok AF,Awan Dania (Vidoe Klip Adira) so boleh tengoklah perbezaan Adira ni..Sungguhla saya tak tahu pasal tsunami rahsia ADIRA jadi cantik sebab makan BEUTSKIN ESSENCE ni. Saya pon tengah consume Beutskin Essence ni.Baru 2 hari...hahahaha.Kecoh je Eno ni. Jadik terpakse juala kukorek dari google untuk tunjuk kat kawan2. So sape yang nak cube jom order ngn saye! Klik SINI BEUTSKIN ESSENCE

Ok xde gambo xsyioklakan.
Thanks Adira sebab berkongsi rahsia dengan kami semue!

Credits to google

Nah Lagi beso aku tepek
Thanks to budiey.com

Bile kulit bersih dah xyah dah nak pakai bedak tebal2,tepek BB cream bagai..Jimat duit..Tapi UV Protector jangan lupa ya dek non. Nak lagi berseri SEMBAHYANG JANGAN TINGGAL...hahaha...Selamat dunia akhirat.Peringatan untuk diri sendiri jugakss..Melayu mudah lupe..Ade duit lebih boleh order ye!

Ini rupe alah Beutskin Essence nih





Yang Menjual dengan Ikhlas,
Cik Puan Eno
SMS saya : 016-2204364






Wednesday, 31 October 2012

Fish Soup for Baby

Hi, seperti yang saya janjikan dalam entri Finger food for baby, di sini saya akan kongsikan resepi sup ikan version Mat Saleh...hehehe
Inspirasi ni datang masa tonton Food Channel Network di Astro. Tapi saya lupe nama rancangan tu. Kesah sorang laki travel cari street food.Skali die terjah satu tempat tu yang jual "smokey fish", bisnes turun-temurun family yang cecah 100 tahun. Then die tunjuk cara old fashion fish soup aka sup ikan resepi keluarga dibuat.
Oleh kerana si Zahra loves sooooo much fish, then i pon terpikir why not try but modify sket untuk baby (prasanla plak cam dalam masterchef)...ok scroll down for the ingredients:-

Bahan-bahan simple je

  1. Susu - FM/BM (1 cup)
  2. Ikan merah or any fish (salmon/cod) - bhgn isi shj
  3. Olive oil or corn oil - 1tsp
  4. Kentang (Optional)
  5. Cheese (optional) - 1 slice
  6. Bawang kecik (1 bijik)
  7. Bawang Putih (1 bijik)
  8. Unsalted butter (Optional - saya x pakai pon)
  9. Air - 1 cup
  10. Serbuk lada itam 1 cubit (sket je tau)



Cara masak:-
  1. Firstly, panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang halus or tumbuk kalau rajin. Tumiskan sampai naik bau.
  2. Then masukkan air dlm 1 cawan. Once dah mendidih masukkan kentang. Makesure kentang dihiris nipis dan dadukan untuk proses cepatkan kentang tu masak.
  3. Dah agak-agak masak kentang, masukkan isi ikan yang dicincang halus. Ikan ni pon dimasukkan untuk dapatkan rasa (stok) ikan. Lepas 10-15min, lecek-lecekkan skit ikan and kentang.Senang baby nak makan.Saya pakai penekan yang goreng daging burger tu.Alat tu bulat yang ade lobang.Kalo xde,pakai senduk pon boleh.
  4. Kalo kering masukkan air,bagi yang nak pekat, terus campurkan susu kemudian cheese.Saya pakai susu kotak.Kacau dalam 5minit boleh tutup api.Bagi yang nak gune BM,tunggu renehan bahan tadi cool dulu.Dah agak2 suam baru masuk.Rasenye semue tahukan, BM xleh dlm suhu panas.Hilang segala khasiat.
  5. Last, bagi yang nak biar rase tu lemak lagi, masukkan unsalted butter and skit serbuk lada hitam.
  6. Siap untuk dimakan.

Bau tak menyenangkan tapi Zahra suke sangat.Habis...

P/S:Mintak tolong papa suapkan,tapi die xboleh tahan bau cheese kuat sangat.Sampai nak termuntah.Hahaha....

Monday, 29 October 2012

Finger food for baby 1yr old

Credit to DrHalina - www.barelysupermommy.com for the recipe..Boleh try...mommy2 kt luar sane pon blh ngap..sedap!!!

Bahan2:-

  • Ubi kentang - direbus
  • cheese (optional) - saya pakai Chesdale cheese jek 
  • black pepper (optional) 
  • olive oil 
* Mule2 rebus kentang. Dh masak potong (cm gambar kt bwh). 
* Susun kentang, tabur black pepper..SKET je tau dan tuang olive oil kt ats ubi kentang plak (makesure kt tapak ubi kentang tu sapu olive oil skit sbb xnak bg lekat kat pan)
* Last potong cheese letak atas kentang.
*Bakar dlm 2-3minit atau sampai nmpk keperang-perangan.



Masak sbijik je.Kite bako dlm oven
Siap dimakan! anak makan 2 ketol mak makan 5 ketol.

 P/S: nanti sy kongsikan resepi sup ikan ye!

Saturday, 27 October 2012

Birthday gift to Zahra!

Baru ade can nk upload..

Thank u nenek! Belikan buai.
nenek tolak lagiiii...

Time ni smue berebut nak ambk gmbr. Cam kawen plak
From papa to Zahra

1) Playground bought from toys shop bese kt area Sunway. Around RM300. Kalau kedai mainan "dikenali ramai" cecah sampai RM700 okey.
2) And the horse is RM90. And kalo kat kedai mainan "dikenali ramai" cecah RM200.


Advanced gift also from papa a week before.
FYI, Kasut baby kat ZARA Kids cantek2. Boots dalamgambar RM130 kalo xsalah. And jgn terkejut you,T-shirt shortsleeve biase kat ZARA Kids hanye berharge RM19.90 sehelai ye (bukan dlm gmbr - xupload). Lagi murah dari Mothercare.Mak yg terkejut...haha. Di KLCC xbyk choice bj utk kanak2 pompuan bawah 2thn, tapi kat Sunway Pyramid boleyla..

Hadiah dari mama untuk Zahra, beli kat sini www.islamicparentingnetwork.com.my Akhirat jangan lupe yek kawan2...

P/S: Atok ajak g Toy"R"Us nak beli Tricycle..Hahaha...kteorg smue gelak.manela Zahra pandai kayoh tok..Sebelom birthday lagi dok sebok pasal basikal.Mentang2 atok suke kayoh beskal dlm bilik gim

Wednesday, 24 October 2012

Corner cushions for Safety!

Sebenarnye dah lame beli corner cushion safety nie.Since Zahra boleh berdiri dengan megahnye..Die start bertapak  ketika umor 9bulan...10bulan dh jalan..comel cam itik..hahaha...Kalo jalan dh sronok semue cerok nak masok.Time nila kene jage2 sebab, baby mane peduli bucu2 tajam ni.Kat mane barang jatuh,time tu jugak die bongkok n tunduk...Bahaya wooo especially kepale..dh brape kali dh jatuh..haishhh...Ni saye beli kat Toy"R"Us.Saje nk kongsi ngn kawan2 kat luo sane takut ade yg tgh survey2 nak cari yg same kaler ngn kabinet tv cam en husben sy..hehehe...Barula lawo xdela cacat cele tetibe kaler biru ke,klabu asap ke...

Nila kotaknye.Ade 4cushions corner.Tebal & lembut jamin xsakit kalo kene. Mak dah test..

Ini dah siap pasang.Kite lekatkan je.xyah tebok ke,letak gam ke.Zahra dah testing nak bukak  tapi xboleh.
Maybe mahal sketla compare to kedai baby. Bile pk cushion tu dr bahan2 yg slamat utk "dirase" oleh baby, tu yg beli. No kompromi dengan keselamatan dan kesihatan ank ok!
Bucu dah slamat,tp depan tu plak bahaye (tengok anak panah kecik kaler meroh)..gedepuk kene skali bile die dok dancing dpn tv. Sebab kaki terpeleot kat carpet..xterpk plak ms beli cushion corner..pegi lagi skali..sib baik ade pattern same dr same brand..so xcacat bile pasang..


Rege RM60.00. nila rupenye.
bile pasang kt tepi kabinet ginile (gambar kt kotak tau).Time ni blm pasang
p/s: Ms ni blom psng lg.Lupe nak ambk gmbr after DIY.Ahad lepas g Toy"R"Us lg.Depa bagi ticket kanak2 free ke Legoland.Dapatla 2tiket tp klu ikutkan umo Zahra msk free jekan..blm plan nk g lagi sbb Zahra kecik lg.Jgn lupe pegi beli brg kt Toy"R"Us,mn tahu still ade lg tiket free.

Thursday, 4 October 2012

Happy Birthday Zahra!

Hana Zahra turn 1 year old on 27 September 2012.Yeay!!!

The day she was born - 27th Sept 2011

Growing up so fast - 1 year old

But sadly, Zahra demam on her birthday.Tetibe jek..Dats why entry lambat...Sian anak mama..lembik..Sib baik xplan nak pegi celebrate cos her atok outstation kt Perak.. Nenek die cakap demam sebab terkejut naik tahun kot..hahaha...
Doktor pon same cakap cam tu. Terkejut sebab dah umur setahun..Panas gile badan die.Suhu cecah 39°C..Sudahnye, ubat masuk bontot..
Balik dari klinik terus berlari-lari..Haish..Zahra..xpe janji die sehat


Hari Pertama Demam












2day - Yeay dah sehat!














Doa mama untuk Zahra,
Semoga sehat berpanjangan, jadi anak solehah,jaga solat 5 waktu, jaga maruah diri dan keluarga. Mama doakan kebahagian dan kejayaan Zahra dunia akhirat.Amin Ya Rabbal a'lamin.

Note: Dah setahun jugakla saya xkeje.hmm...Later,will share wat Zahra gets on her 1st ever birthday..But no birthday party just makan2 with atok,nenek,uncle-uncle and acu.





Saturday, 22 September 2012

Masterchef US 3 vs Masterchef Malaysia 2

Salam semua...
Semalam tengok replay audition Masterchef US 3. Suke tengok Joe Bastianich..Asal rase je makanan,tenung orang..sikit pon xnak senyum.Lagi satu peserta yg g audition.Matsaleh ni biaselakan,kalau masuk audition macam2 gaye..
Yang klaka, ade contestant yang bawak masuk kude (siap kencing kat situ mase tuan die tgh buat last preparation untuk present food for all 3 judges). Kalo Malaysia agaknye dh lama kene halau ngan pak guard.Ye dak?! hahahaha..Pastu ade bawak puppetla,nyanyi lagu suprano la..Yang paling saya kagum, bile sorang contestant perempuan yang BUTA..Ya,buta..Dan yang terkejutnya, die lepas untuk audition tu..Hebatla..Jadi boleh tengok kat Astro StarWorld (711) channel or StarWorld HD (722).
Tak sabar nak tunggu ahad ni, nak tengok blind woman to boleh pegi next level ke tak..Hati pon xsabar jugak nunggu ari isnin..Adam & Hawa

Sumber: Google

Masterchef Malaysia 2 pun ape kurang hebatnyekan...Orang cantik pon boleh masak..hahaha..pada sape yang tengok mesti tahukan..hahaha..
Pastu ade sorang peserta ni bagitahu masuk program realiti masakan ni, sebab die menganggur. Die pelajar perguruan tapi xdapat posting, dan tengah menganggur. Dari Penang kalau tak salah saya. Bagus dik,ade inisiatif untuk cari duit..Budak ni lepas audition tapi sayang die tak berjaya masuk top 24 kalau tak salah saya. Mungkin rezeki tempat lain ye dik...
So, boleh tonton kat Astro channel (104) Astro Ria atau Astro Mustika HD (134) lepas tu sambung tengok Adam & Hawa..hehehe

Sunmer: Google

P/s: Saya lagi suke tengok Masterchef Selebriti Malaysia, sebab Azwan Ali..Name hidangan die, hahahaha..boleh gelak bile dengar




Tuesday, 11 September 2012

Tahnik

Salam semue..
lame dah xmenjengah blog ni.anak slalu kacau,jadi payah sket.Lagipon,taknak die exposed sangat ngan gadget ni.Stakat untuk bantuan pembelajaran ape salahnye kan.Tapi biar ade limit.
Sementare beronline ni saya nak berkongsi sket dgn pembaca2 alam maya semue.
Sumber dari buku "INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT" hasil penulisan Dato'Ismail Kamus & Mohd Azrul Azlen Abd Hamid terbitan Telaga Biru.Kawan2 boleh dapatkan buku ni dgn harga RM55/.Bagus untuk rujukan kita sehari-hari sbg umat Islam. Simple, lengkap dgn gmbr rajah dan cara2 semue. Dan bagi sy ia mudah untuk difahami.
Ok,berbalik kite pada tajuk "Bertahnik".
Ape tu Bertahnik?
Lepas bace baru th,tahnik ni rupenye "beloh mulot"org terengganu kt. Ayat mudah,membuka atau memecah mulut bayi yg br lahir dgn buah tamar(kurma) yg dikunyah oleh org alim atau bertakwa. Saya still lagi ingt,mak sy bercerita psl  belah mulut adik bradik kami. Sy ingt ni adat org dulu2 je. Tapi dlm buku ni kt, ada ANJURAN dlm Islam dlm laksanakan Tahnik.


Sumber : Google
Caranya:
Isi buah tamar yg telah dikunyah diletakkan di jari telunjuk & dimasukkan ke dalam mulut bayi, ke kiri dan ke kanan mulut. Lakukan sehingga kurma menyentuh seluruh mulut bayi sampai rongga tekak bayi.
Kunyahan buah kurma DIGALAKKAN dilakukan oleh org alim & bertakwa supaya berlaku aliran barakah.

Hadis Abu Burdah drpd Abu Musa r.a:
"Aku telah mendapat seorang anak,kemudian aku membawanya kepada Nabi SAW,Baginda menamakannya Ibrahim,lalu mentahnikkannya(memecahkan mulutnya) dengan sebiji kurma."

Diriwayatkan daripada Asma' bahawa beliau mengandungkan Abdullah bin Zubeir di Makkah. Selepas itu beliau datang ke Madinah dan tinggal di Quba'. Semasa Abdullah dilahirkan, beliau dibawa kepada Rasullulah SAW lalu diletakkan di atas ribaan Baginda. Baginda selepas itu berdoa dan mengunyah sebiji kurma lalu dimasukkan ke dalam mulut Abdullah.

Antara hikmah Bertahnik adalah untuk:
1) Menguatkan saraf mulut utk bayi memulekan penghisapan susu ibu dengan baik.
2) Melatih bayi makan atau minum

Bila Bertahnik?
  • Hasil googlelan, dlm kitab sahih Al-Bukhari, "mengtahniknya petang kelahiran sekali pun belum dilakukan akikah". Maksudnya,kalau bayi tersebut dilahirkan pada pertengahan siang hari, tahnik boleh dilakukan selepas waktu tengahari pada hari kelahirannya.
  • Disebut dalam al-Majmuk, bahawa sunah melakukan tahnik dengan tamar kepada bayi ketika dilahirkan. Maksudnya hari kelahiran (al-Nawawi, al-Majmuk 8/443)


Jadi, amalan tahnik perlu disegerakan sebaik shj kelahiran bayi.

So, pada bakal2 ibu,yg pasang niat nk full BF,pesan kat suami,ibu,ayah segerekan tahnik sebaik shj bersalin.InsyaAllah pemprosesan BF ni mudah untuk kite dan anak2 yg bakal lahir.
Kita perlu ingat panduan ni datang dari Nabi SAW yg pasti baik untuk zuriat dan generasi kita. Diharap mereka akan menjadi anak2 yg soleh solehah dan dilindungi Allah SWT.Amin

P/S: Klu xde kurma blh gantikan dgn gula or madu lebah ye. Atok Zahra bagi minum air zamzam  jugak lepas tahnik tu.

Nota: Dulu xsempat tgk tahnik kt mulut Zahra masa atok die buat. Time tu tido penat sgt...huhu sedey...

Wednesday, 25 April 2012

Petua menambahkan susu

Sepintas lalu,saya nak kongsikan bersama kawan2 tips menambahkan susu.
1) goreng bawang putih tanpa minyak (dapat petua ni dari mamak muslim)
2) sayur lobak putih (rasenye semua orang tahu)
3) Fenugreek (Halba - minum airnya or makan halba tu dengan ayam masak kicap or masak merah..hehehe.Rendam halba tu dengan air panas dulu tau sebelum makan)
4) Jantung Pisang
5) Horlicks
6) Air Longan Kurma or Kurma
7) Yang paling penting - Kosongkan breast.Kalau xkosongkan macam mane susu baru nak produce.

itu je stakat ni

Thursday, 5 April 2012

Zoo Negara


Salam semua...
al-kesahnya Zahra melalak malam tadi sebab menanggalkan "b" dari mulutnya..
sebab saya dah xtahan nak kencing, terpaksalah kuarkan dari mulut Zahra..
So,papanya menenangkan Zahra dengan storytelling rekaan sendiri sambil jari-jemari bergerak-gerak..Ya,anak kami,kalo tengok tangan and jari bergerak2 die automatically akan diam.Mungkin sebab dari kecil lagi saya tunjukkan pergerakan jari dan merasakan pergerakan itu adalah magik.
Dari apa yang saya dengar papanye bercerita, papa nak bawak Zahra pegi zoo tengok binatang. 
Saya kuar je dari toilet, papanya cakap nak bawak Zahra tengok KUCING kat zoo.
Tergelak besar saya..hahahha..adoi papa,kucing yang awak bagi contoh..papa dengar je saya gelak terus ambik bantal,pelok dan tutup muke..malu..hahahaha..
Cik abang oii..kucing orang umah sebelah slalu lepak kt umah kite..
Adoi laki aku,laki aku

Sunday, 1 April 2012

Kalau name pon dah glemer

4.00am -  still surfing intenet. Singgah kat blogger - blogger terkenal kat Malaysia. i love to read but not in writing actually. Aku bile nak update je blog, terus pikir, nak tulis pasal ape, ade ke orang nak bace, cam boring je topik nih. Last2, terperap dalam draft sampai sminggu. Tapi pagi ni baru prasan, blogger2 glemer ni just keep writing wat ever they want. What ever they like. Design simple xbombastic pon still ramai orang baca, ramai jugak yang beri komen. 
(Bear in mind Eno - Dah name pon dieorang glemer. Ko ade??! nan ado nye..)
Tadi mase visit blog-blog orang lain tetibe terpikir ape blogwalking, penulis yang updates blog ni, kita panggil apa..mesti ade terms die kan?? malu sungguh, betapa jahilnye aku..malu2..nyorok cepat...xkesahla ape orang nak cakap.
So, dengan pantasnya jari ini menggoogle. Klakar plak rase. Senang je kan dunia skarang. xtahu google. nak masak apa, google. Nak jalan mane2 google. Nak shopping google. Ade masalah peribadi google..eh aade ke??hehehe...
Skang dah tahu dah ape itu blogwalking?
Rupenye promote blog sendiri kat blog orang dengan harapan ade orang akan visit blog kita. 
Dah pukul 5.00am ni..nak tdo..Siang nak jaga ank..Kang anak ke mane, maknye ke mane.
Assalamualaikum...



Friday, 30 March 2012

Sembelit ketika pantang

Skarang saya nak kongsi info, untuk korang2 yang sembelit especially time pantang.
Mane tahu new mommies luarsane tengah pantang pon beronline, semata2 nk cari ubat, petua untuk elak sembelit.
Ok, saya mengaku, masa pantang 6bln lepas, saya mengalami sembelit, sampai berdarah,nak menangis,dalam toilet sampai 1jam..lagilah takut nak membuang sebab jahitan...trauma betol.
Ini ubat yang saya ambik,berkat usaha rajin n ringan mulot suamiku yang bertanyakan pharmacist.
Forlax 10g



Harga di farmasi 1 sachet RM1.70





Ambik je ubat nih, fuhh lega cheq rasa..tidak perlu risau lagiii...hehehe..
Selain tu, korang boley try:-
1) minum air sunquick / jus limau sunkist
2) minum jus prune (Sunsweet) / buah prune
3) Epal fuji
4) Sup sawi + halia + bawang putih (halia = membuang angin, garlic = tambah susu)

Lepas abis pantang pon, still lagi sembelit,tapi xdela seterok time pantang...saya dah stop forlax.cukopla time pantang. Sebab memikirkan kandungan Forlax mungkin tak elok untuk kita ibu yang menyusu...

Jadi apa yang saya amalkan? Saya amalkan dengan Kopi Royal Seabuck Soyfee SNE dan juga SNE Capsule :) Nanti ada yang cakap, eleh nak promot produk yang dia jual la tu...kikiki...gurau je, sebab mak pun macam tu pikirannya. Kita manusia ni kena bersangka baik tau!
Akak bagitau sebab produk SNE memang bagus.
Kopi Royal Seabuck ni memang banyak membantu, najis jadi lembut (maaf ye :p), lawas, cepat rasa kenyang, kandungan dalam kopi nih pun berkhasiat antaranya ekstrak peria. Kalau tak salah, ada jugak kata peria ni jadi milkbooster. Yang ada GDM ketika mengandung dan lepas bersalin pon kene berjaga-jaga jugakkan? Sebab badan masih lagi ting tong..Sesuai sangat amalkan Kopi Royal Seabuck dan SNE Kapsul.

Akak mase amalkan SNE Kapsul mase mengandung dan selepas bersalin, memang sangat2 berpuas hati. Sebab masa mengandung anak ke3 takde anemia...Yeayyyy!!!
Sebab akak memang positif anemia masa mengandung anak no.2. Masa tu dah ambik SNE kapsul cumenye tak konsisten...Betul-betul ambik dan konsisten masa pantang no.2 je, sebab trauma sembelit masa berpantang anak pertama.

Alhamdulillah, masa berpantang no 2, nampak hasil dengan konsisten ambik. Luka episiotomi baik dalam masa sminggu. Jalan memang, siap kene tego dengan misi dan mak...Hahaha...sebab rasa, "free" sangat kat tutttt...
Bab susu pulak? memang meriah ko...Anak yang pertama memang campur dengan susu formula. Anak ke-2, ke-3 alhamdulillah full breastfeed :)
Allah...banyak kebaikkan produk SNE ni...kalo taip cerita, tak terberak terkencing la, sebab dok crita pasal SNE jaaa...hahaha

So, senang, whatsapp akak ye :)
012-676.9367