Total Pageviews

Rezeki

Friday, 30 March 2012

Sembelit ketika pantang

Skarang saya nak kongsi info, untuk korang2 yang sembelit especially time pantang.
Mane tahu new mommies luarsane tengah pantang pon beronline, semata2 nk cari ubat, petua untuk elak sembelit.
Ok, saya mengaku, masa pantang 6bln lepas, saya mengalami sembelit, sampai berdarah,nak menangis,dalam toilet sampai 1jam..lagilah takut nak membuang sebab jahitan...trauma betol.
Ini ubat yang saya ambik,berkat usaha rajin n ringan mulot suamiku yang bertanyakan pharmacist.
Forlax 10g



Harga di farmasi 1 sachet RM1.70





Ambik je ubat nih, fuhh lega cheq rasa..tidak perlu risau lagiii...hehehe..
Selain tu, korang boley try:-
1) minum air sunquick / jus limau sunkist
2) minum jus prune (Sunsweet) / buah prune
3) Epal fuji
4) Sup sawi + halia + bawang putih (halia = membuang angin, garlic = tambah susu)

Lepas abis pantang pon, still lagi sembelit,tapi xdela seterok time pantang...saya dah stop forlax.cukopla time pantang. Sebab memikirkan kandungan Forlax mungkin tak elok untuk kita ibu yang menyusu...

Jadi apa yang saya amalkan? Saya amalkan dengan Kopi Royal Seabuck Soyfee SNE dan juga SNE Capsule :) Nanti ada yang cakap, eleh nak promot produk yang dia jual la tu...kikiki...gurau je, sebab mak pun macam tu pikirannya. Kita manusia ni kena bersangka baik tau!
Akak bagitau sebab produk SNE memang bagus.
Kopi Royal Seabuck ni memang banyak membantu, najis jadi lembut (maaf ye :p), lawas, cepat rasa kenyang, kandungan dalam kopi nih pun berkhasiat antaranya ekstrak peria. Kalau tak salah, ada jugak kata peria ni jadi milkbooster. Yang ada GDM ketika mengandung dan lepas bersalin pon kene berjaga-jaga jugakkan? Sebab badan masih lagi ting tong..Sesuai sangat amalkan Kopi Royal Seabuck dan SNE Kapsul.

Akak mase amalkan SNE Kapsul mase mengandung dan selepas bersalin, memang sangat2 berpuas hati. Sebab masa mengandung anak ke3 takde anemia...Yeayyyy!!!
Sebab akak memang positif anemia masa mengandung anak no.2. Masa tu dah ambik SNE kapsul cumenye tak konsisten...Betul-betul ambik dan konsisten masa pantang no.2 je, sebab trauma sembelit masa berpantang anak pertama.

Alhamdulillah, masa berpantang no 2, nampak hasil dengan konsisten ambik. Luka episiotomi baik dalam masa sminggu. Jalan memang, siap kene tego dengan misi dan mak...Hahaha...sebab rasa, "free" sangat kat tutttt...
Bab susu pulak? memang meriah ko...Anak yang pertama memang campur dengan susu formula. Anak ke-2, ke-3 alhamdulillah full breastfeed :)
Allah...banyak kebaikkan produk SNE ni...kalo taip cerita, tak terberak terkencing la, sebab dok crita pasal SNE jaaa...hahaha

So, senang, whatsapp akak ye :)
012-676.9367