Total Pageviews

Rezeki

Wednesday, 31 October 2012

Fish Soup for Baby

Hi, seperti yang saya janjikan dalam entri Finger food for baby, di sini saya akan kongsikan resepi sup ikan version Mat Saleh...hehehe
Inspirasi ni datang masa tonton Food Channel Network di Astro. Tapi saya lupe nama rancangan tu. Kesah sorang laki travel cari street food.Skali die terjah satu tempat tu yang jual "smokey fish", bisnes turun-temurun family yang cecah 100 tahun. Then die tunjuk cara old fashion fish soup aka sup ikan resepi keluarga dibuat.
Oleh kerana si Zahra loves sooooo much fish, then i pon terpikir why not try but modify sket untuk baby (prasanla plak cam dalam masterchef)...ok scroll down for the ingredients:-

Bahan-bahan simple je

  1. Susu - FM/BM (1 cup)
  2. Ikan merah or any fish (salmon/cod) - bhgn isi shj
  3. Olive oil or corn oil - 1tsp
  4. Kentang (Optional)
  5. Cheese (optional) - 1 slice
  6. Bawang kecik (1 bijik)
  7. Bawang Putih (1 bijik)
  8. Unsalted butter (Optional - saya x pakai pon)
  9. Air - 1 cup
  10. Serbuk lada itam 1 cubit (sket je tau)



Cara masak:-
  1. Firstly, panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang halus or tumbuk kalau rajin. Tumiskan sampai naik bau.
  2. Then masukkan air dlm 1 cawan. Once dah mendidih masukkan kentang. Makesure kentang dihiris nipis dan dadukan untuk proses cepatkan kentang tu masak.
  3. Dah agak-agak masak kentang, masukkan isi ikan yang dicincang halus. Ikan ni pon dimasukkan untuk dapatkan rasa (stok) ikan. Lepas 10-15min, lecek-lecekkan skit ikan and kentang.Senang baby nak makan.Saya pakai penekan yang goreng daging burger tu.Alat tu bulat yang ade lobang.Kalo xde,pakai senduk pon boleh.
  4. Kalo kering masukkan air,bagi yang nak pekat, terus campurkan susu kemudian cheese.Saya pakai susu kotak.Kacau dalam 5minit boleh tutup api.Bagi yang nak gune BM,tunggu renehan bahan tadi cool dulu.Dah agak2 suam baru masuk.Rasenye semue tahukan, BM xleh dlm suhu panas.Hilang segala khasiat.
  5. Last, bagi yang nak biar rase tu lemak lagi, masukkan unsalted butter and skit serbuk lada hitam.
  6. Siap untuk dimakan.

Bau tak menyenangkan tapi Zahra suke sangat.Habis...

P/S:Mintak tolong papa suapkan,tapi die xboleh tahan bau cheese kuat sangat.Sampai nak termuntah.Hahaha....

Monday, 29 October 2012

Finger food for baby 1yr old

Credit to DrHalina - www.barelysupermommy.com for the recipe..Boleh try...mommy2 kt luar sane pon blh ngap..sedap!!!

Bahan2:-

  • Ubi kentang - direbus
  • cheese (optional) - saya pakai Chesdale cheese jek 
  • black pepper (optional) 
  • olive oil 
* Mule2 rebus kentang. Dh masak potong (cm gambar kt bwh). 
* Susun kentang, tabur black pepper..SKET je tau dan tuang olive oil kt ats ubi kentang plak (makesure kt tapak ubi kentang tu sapu olive oil skit sbb xnak bg lekat kat pan)
* Last potong cheese letak atas kentang.
*Bakar dlm 2-3minit atau sampai nmpk keperang-perangan.



Masak sbijik je.Kite bako dlm oven
Siap dimakan! anak makan 2 ketol mak makan 5 ketol.

 P/S: nanti sy kongsikan resepi sup ikan ye!

Saturday, 27 October 2012

Birthday gift to Zahra!

Baru ade can nk upload..

Thank u nenek! Belikan buai.
nenek tolak lagiiii...

Time ni smue berebut nak ambk gmbr. Cam kawen plak
From papa to Zahra

1) Playground bought from toys shop bese kt area Sunway. Around RM300. Kalau kedai mainan "dikenali ramai" cecah sampai RM700 okey.
2) And the horse is RM90. And kalo kat kedai mainan "dikenali ramai" cecah RM200.


Advanced gift also from papa a week before.
FYI, Kasut baby kat ZARA Kids cantek2. Boots dalamgambar RM130 kalo xsalah. And jgn terkejut you,T-shirt shortsleeve biase kat ZARA Kids hanye berharge RM19.90 sehelai ye (bukan dlm gmbr - xupload). Lagi murah dari Mothercare.Mak yg terkejut...haha. Di KLCC xbyk choice bj utk kanak2 pompuan bawah 2thn, tapi kat Sunway Pyramid boleyla..

Hadiah dari mama untuk Zahra, beli kat sini www.islamicparentingnetwork.com.my Akhirat jangan lupe yek kawan2...

P/S: Atok ajak g Toy"R"Us nak beli Tricycle..Hahaha...kteorg smue gelak.manela Zahra pandai kayoh tok..Sebelom birthday lagi dok sebok pasal basikal.Mentang2 atok suke kayoh beskal dlm bilik gim

Wednesday, 24 October 2012

Corner cushions for Safety!

Sebenarnye dah lame beli corner cushion safety nie.Since Zahra boleh berdiri dengan megahnye..Die start bertapak  ketika umor 9bulan...10bulan dh jalan..comel cam itik..hahaha...Kalo jalan dh sronok semue cerok nak masok.Time nila kene jage2 sebab, baby mane peduli bucu2 tajam ni.Kat mane barang jatuh,time tu jugak die bongkok n tunduk...Bahaya wooo especially kepale..dh brape kali dh jatuh..haishhh...Ni saye beli kat Toy"R"Us.Saje nk kongsi ngn kawan2 kat luo sane takut ade yg tgh survey2 nak cari yg same kaler ngn kabinet tv cam en husben sy..hehehe...Barula lawo xdela cacat cele tetibe kaler biru ke,klabu asap ke...

Nila kotaknye.Ade 4cushions corner.Tebal & lembut jamin xsakit kalo kene. Mak dah test..

Ini dah siap pasang.Kite lekatkan je.xyah tebok ke,letak gam ke.Zahra dah testing nak bukak  tapi xboleh.
Maybe mahal sketla compare to kedai baby. Bile pk cushion tu dr bahan2 yg slamat utk "dirase" oleh baby, tu yg beli. No kompromi dengan keselamatan dan kesihatan ank ok!
Bucu dah slamat,tp depan tu plak bahaye (tengok anak panah kecik kaler meroh)..gedepuk kene skali bile die dok dancing dpn tv. Sebab kaki terpeleot kat carpet..xterpk plak ms beli cushion corner..pegi lagi skali..sib baik ade pattern same dr same brand..so xcacat bile pasang..


Rege RM60.00. nila rupenye.
bile pasang kt tepi kabinet ginile (gambar kt kotak tau).Time ni blm pasang
p/s: Ms ni blom psng lg.Lupe nak ambk gmbr after DIY.Ahad lepas g Toy"R"Us lg.Depa bagi ticket kanak2 free ke Legoland.Dapatla 2tiket tp klu ikutkan umo Zahra msk free jekan..blm plan nk g lagi sbb Zahra kecik lg.Jgn lupe pegi beli brg kt Toy"R"Us,mn tahu still ade lg tiket free.

Thursday, 4 October 2012

Happy Birthday Zahra!

Hana Zahra turn 1 year old on 27 September 2012.Yeay!!!

The day she was born - 27th Sept 2011

Growing up so fast - 1 year old

But sadly, Zahra demam on her birthday.Tetibe jek..Dats why entry lambat...Sian anak mama..lembik..Sib baik xplan nak pegi celebrate cos her atok outstation kt Perak.. Nenek die cakap demam sebab terkejut naik tahun kot..hahaha...
Doktor pon same cakap cam tu. Terkejut sebab dah umur setahun..Panas gile badan die.Suhu cecah 39°C..Sudahnye, ubat masuk bontot..
Balik dari klinik terus berlari-lari..Haish..Zahra..xpe janji die sehat


Hari Pertama Demam












2day - Yeay dah sehat!














Doa mama untuk Zahra,
Semoga sehat berpanjangan, jadi anak solehah,jaga solat 5 waktu, jaga maruah diri dan keluarga. Mama doakan kebahagian dan kejayaan Zahra dunia akhirat.Amin Ya Rabbal a'lamin.

Note: Dah setahun jugakla saya xkeje.hmm...Later,will share wat Zahra gets on her 1st ever birthday..But no birthday party just makan2 with atok,nenek,uncle-uncle and acu.