Total Pageviews

Rezeki

Wednesday, 2 December 2015

Tips Kekal Langsing

Tips Untuk Kekalkan Berat Badan Sihat Adalah Dengan Memastikan Tidur Awal.
---
Jeng jeng...hah, dalam dok google tips untuk kurus tetengah malam buta pop mata tertumpu kat - Lack of Sleep Lead to The Weight Gain.

Jebek (bahasa ganu) kejap. Kalo sekali sekale okla kan...Akak hari-hari tido lambat. Bukan akak sorang je, rasa ramai lagi gadis-gadis dan wanita kat luar sana bersengkang mata. Sebab time tetengah malam buta je la mampu ngadap intenet dengan aman. Waktu lain - O.U.T.
Lagila Puteri-puteri kesayangan hamba amatlah jeles dengan mamanya bila bersama handphone sambil blunjuq kaki.

Tapi betul la apa yang dia kata. Masuk akal. Sebab bila kita tidur lewat, akan menyebabkan kita lapar, makan berlebihan sehingga menyebabkan 'weight gain'...

Situasi dia camnila. Dok berFB, ber Instagram, buat assignment, of course laparkan. Cam akak ni hah. Air milo pekena dengan biskut Jacobs Wheetmeal. Jangan kata 5 keping. 20 keping pon boleh abis.

Lagila kalo pekena megi. Perghhh...pedas leleh-leleh. Ikut hati nak je buat kat dapur, tapi sebab breastfeed Raisya. Kalo bujang trang tang tang pulak, malam minggu boleh lepak minum teh tarik. Nasi kandaq pun sodap... Alamak sedapnya nasi kandaq pelita. Hahaha...
.
Hasil googlan dari Mr Google mengatakan ia disebabkan oleh 2 hormon di dalam badan manusia iaitu ghrelin dan leptin yang buatkan kita makan banyak bila tidur lambat.

GHRELIN - regulate normal feelings of hunger and fullness. when you’re short on sleep, your ghrelin levels go up, stimulating your appetite so you want more food than normal.

LEPTIN - Leptin levels go down when ghrelin is up. Meaning you don’t feel satisfied and want to keep eating. This can lead to overeating and, ultimately, weight gain.
..
Akak turun bawah jap. Buat Excel Tea. Hehehe..mana tau esok turun 5kg.


Hahaha...ok sambung tulis blog. Dan dan turun buat teh. Sebab nak detoks. Best teh ni, cuci perut. Takdak memulas-mulas tau. Memang keluar abis la. Kalau 3 hari tak membuang, jangan terkejut tau, banyak keluar. Hahaha...Akak bagitahu je. Pengalaman. Yang sembelit elok ambik Excel Tea. Sebab dalam teh ni ada Aloe Vera.

Ok done. Cukopla takat ni. Lepas perabih teh ni nak tido...Yang masih berburung hantu, cecepat la...buat yg terpaksa tido lambat bertabahla ye 😅😅😅.

Love,
Mama Hana
[enotots dot blogspot dot com]
FB page : Sihat Bersama SNE