Total Pageviews

Rezeki

Sunday, 13 November 2016

CERITA PENUH PESANAN FARAH ADEEBA TV AL HIJRAH BERSAMA PERWAKILAN AMERIKA 3 NOV 2016

Hari tu heboh sat pasal watsapp voice oleh Farah Adeeba yang disebarkan di group-group wassap. Entry kali ni akak mintak korang bukak video ni. Maaflah, kalau buat kuota deme habis. Tapi mana lebih bagus, habis kuota untuk berpesan-pesan tentang agama atau habis kuota kerana ber "libur" ?
Mesej yang disampaikan oleh Farah Adeeba Hos terkenal di TV Al-Hijrah kali ni amat-amat penting untuk kita sebagai umat Islam.

Farah Adeeba (Hos TV Al-Hijrah) merakam Whatsapp Voice selepas sesi temubual bersama seorang berjawatan penting yang dikatakan orang penting kerana beliau merupakan salah seorang penasihat kepada presiden Amerika. Dan bukan itu sahaja, beliau juga seorang duta di Large For Int. Religious Freedom .
Apa yang akak faham apa yang Farah sampaikan ialah ternyata benar wujud kumpulan-kumpulan yang cuba untuk memporak peranda kan agama Islam. Contoh yang akak pernah baca ialah kelompok yang cuba menarik pelajar Islam terutamanya pelajar universiti berpaling dari agama Islam. Tapi tak tahulah berkait ke tak.
Tapi point yang utama di sampaikan oleh Farah bahawa semua itu adalah benar, adanya kelompok-kelompok ni. Agenda utama mereka ialah kenapa di Malaysia patut ada kebebasan beragama termasuk penganut Agama Islam. Cuma siapa, di mana dan bagaimana mereka bergerak itu tak dapat kita pastikanlah.(Untuk lebih faham, dengar dan tengok video yang akak sertakan)
    

Dan video di bawah pula adalah sesi temubual penuh di siaran TV Al-Hijrah di rancangan "Assalamualaikum".

Temubual Farah Adeeba bersama perwakilan Amerika David N Saperstein Ambassador at Large for International Religious Freedom telah menyampaikan mesej yang mana memberikan pandangan dan mesej yang mendatangkan kebimbangan kepada kita jika ianya diguna pakai di Malaysia.




Teringat tentang surah al-Kahfi. 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir surah Al-Kahfi.

Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

Disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada siang hari atau malam hari Jumaat sebagaimana pendapat Imam Syafi’i (Lihat Al-Adzkar oleh Imam Nawawi).

Seorang muslim yang menghafal sepuluh atau tiga ayat pertama dari surah Al-Kahfi akan terlindung dari fitnah Dajjal, atau siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dan sepuluh ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

Dalilnya adalah hadits dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)  

Rasulullah SAW juga telah mengajar kita supaya berlindung dengan Allah SWT daripada godaan Al Masih Ad-Dajjal ini.  Baginda SAW mengajar satu doa untuk dibaca selepas tahiyyat akhir sebelum salam setiap kali kita sembahyang. Doa itu adalah : 


Doa Selepas Tahiyyat Akhir Sebelum Salam
Maksudnya :  “Ya Allah, aku berlindung dengan Engkau daripada siksa api neraka Jahannam dan dari siksa kubur, dan dari fitnah dalam kehidupan dunia dan fitnah setelah mati, juga aku berlindung dangen Engkau daripada kejahatan fitnah Al Masih Dajjal.”

Semoga Allah melindungi kita, keluarga kita serta seluruh umat Islam seluruhnya. Aamiin.

 

Wednesday, 25 May 2016

Tak Tahu Apa Punca Penyakit

Ini merupakan Testimonial pengguna SNE kapsul yang saya ambik daripada SNE Apps. Aplikasi ni abang akak boleh download di playstore ye. Tapi hanya untuk Android sahaja. IOs akan di laksanakan pada masa akan datang (kata pihak SNE Marketing)

Testimoni pengguna SNE Kapsul kalini, dikatakan mengalami masalah sakit perut dan kencing berdarah.

Tapi selepas dikenalkan dengan SNE dan selepas penggunaan produk SNE selama 11 hari, batu hempedu telah keluar melalui najis.
Batu Hempedu inilah punca yang menyebabkan saudara Abu Kassim selalu sakit perut dan kencing berdarah.

Ingat : Ikhtiar dan usaha sebelum beralah.



Disclaimer : Perlu diingatkan, semua maklumat, keterangan produk serta testimoni pengguna yang disiarkan bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Dinasihatkan untuk berjumpa doktor/pakar perubatan jika anda menghidapi sebarang penyakit untuk tujuan konsultasi, diagnosis dan rawatan susulan.

Ada yang mencari produk SNE tapi tak tahu siapa Pengedar Sah SNE?

Boleh contact saya melalui Whatsapp ye :)
Noorrizah Binti Ahmad
012-676.9367

Sunday, 6 March 2016

Shopping Part 1

06032016 - Ahad (3.30am)
---------------------------------

Bismillah...
Dah pukul 3 pagi, belum tidur. Esok sure mengantuk. Tapi sebab rindu nak berblog, tak yahlah fikir sangat pasal hal mengantuk esok ni. Lagi pun, kalau tertidur atas sofa, kakak Zahra ada. Dia boleh tolong kejut. Dalam erti kata lain, menjerit. Hahaha...baik punya sound sistem.

Harini nak bercerita santai-santai jek. Terkenang, sebab dah 5 tahun kawin, bergelar isteri, ibu dan suri rumah. Rindu zaman-zaman dulu. Sapa tak rindu beb. Zaman bujang, zaman bekerja, zaman bergaji bershopping. Sekarang shopping jugak. Tapi keadaan tak sama. rasa banyak online dari offline. Kalau keluar pun setakat keluar makan je. Sebab ada anak kecik. Bila menyusu badan ni, anak-anak, more ngan mama dari papa. Papa dicari bila time gurau senda kasar jek. Lagi satu, laki ni, bila wife shopping, bab menunggu dia ok. OK kalau anak-anak dah boleh bawak diri. Kalau yang baby ni, en.suami ni jadik tak keruan. Korang tanyala soalan macam sesuai tak baju ni, ok tak color ni, cantik tak...Semua dia akan cakap ok. Dan yang tak best, bila dia cakap "Cepatlah, anak nangis. Anak taknak dok diam, taktahu nak ape. Ambik jela baju tu pun."

Hah dah balik ambik engko. Maka terjadilah episod, alamak nyesal tak ambik. Alamak nyesal ambik yang ni, tak lawa plak. Kengkonon, salah cermin umah. Sebab masa try kat bilik fitting, cermin tu buat nampak cantik je pakai...Slim melim...Lawa ada style macam Che Ta. Owh pasrah...Maka terperaplah baju yang baru beli dalam wardrobe. Dan mencari kekuatan dan keyakinan balik untuk pakai baju tuh...Itu hakaklah...hahaha...Ohhh...ku tak mau kenang-kenang lagi.

Sekarang, banyaklah bershopping online. Ini lagi sedih. Bila beronline ni, mudah tu mudah. Pilihan pun banyak. Tapiii, disebabkan pilihan banyak lah buat kepala jadi feninggg. Mula datang tamak. 1 tak cukup, ambik dua. Bila bukak, online web lain, beli lagi. Tengok-tengok dah susut duit akaun. Waaa...Yela, bila online pakai akaun sendiri, takde orang nak marah. Ce kalo pegi bawak e.suami gi shopping kat mall, mau ada warning wooo...Tambah lagi pakai duit dia. Pastu, mendengar soalan-soalan standard wanita bila bershopping. Mau tak bising? hahaha...

Wuhuuu...Dah pukul 5 pagi. Dah mengantuk. Alahai, lagi 1 jam nak subuh. Nanti kita sambung Part 2. Nak mandi dulu bagi segar badan. Boleh solat terus.

Love,
Mama Hana
Enotots [dot] blogspot [dot] com